Partea I - Cadru general

 

Mai intai trebuie stiut cadrul oficial.

Militarii romani se afla in Afganistan " în cadrul operaţiei ISAF"(http://www.mapn.ro/despremap/cronologie.php). ISAF este o "operatie" condusa de catre NATO si are ca misiune, conform acronimului (Internationa Security and Assistence Force) si conform declaratiei proprii, reducerea capabilitatii si dorintei insurcentilor, sprijinul pentru cresterea capacitatii si capabilitatii Fortelor de Securitate Nationala Afgane (ANSF) si facilitarea imbunatatirilor in mediul guvernamental si si mediul socio-economic, toate acestea pentru a putea asigura o stabilitate sustenabila. Din aceasta operatie fac parte nu numai tarile NATO, dar si alte tari  precum Ucraina, Macedonia, Mongolia sau Coreea de Sud. Pe langa aceasta forta se regasesc si observatori internationali si organizatii nonguvernamentale internationale.

 

De ce sunt forte militare internationale in Afganistan? In Afganistan sun forte militare din cauza refuzului guvernului taliban de la Kabul de a extrada membrii ai retelei teroriste Al-Qaida, considerati responsabili pentru atacurile din SUA din 2001, septemebrie. Fortele armate american combinate cu cele britanice au initiat atacul, pornind dinspre nord, la mai putin de o luna dupa atentatele sinucigase. Dupa ce fortele care s-au opus au fost invinse, iar guvernul inlaturat, s-a creat un vid de putere, mai ales pentru ca Afganistanul este puternic fragmentat pe criterii etnice, fiecare avand ambitii proprii. In acest vid au patruns cei care fusesera inlaturati pana atunci de la putere, cei care aveau potentialul de a ajunge la putere si cei care abia fusesera invinsi. Avand atatea factiuni ce lupta pentru suprematie s-a repetat istoria de la inceputul anilor 90, cand, terminandu-se razboiul cu Uniunea Sovietica, s-a creat alt vid de putere ce a dus la un razboi civil. Astfel, peste Operatiunea din 2001 (Operation Enduring Freedom - OEF) s-a suprapus o alta operatiune menita sa aduca pacea intre diversi. Aceasta operatiune s-a numit ISAF. Operatiunea OEF este in desfasurare si astazi.

 

 

De ce sunt militari romani in Afganistan? Romania participa in Afganistan ca membru NATO. Interesele Romaniei in Afganistan sunt foarte limitate, spre nule. Afganistanul in retorica oficiala este considerat un loc in care gruparile teroriste pot inflori, in conditiile in care statul nu are control asupra teritoriului sau. Si atunci interesele Romaniei sunt indirecte: oprirea dezvoltarii unor retele teroriste ce ar putea avea interesul de a ataca Romania. Alte interese indirecte ar fi: antrenarea armatei si dovada ca suntem un partener de incredere.

 

Afganii sunt saraci, de ce nu poate o super-coalitie, super-dotata si super-antrenata sa le faca fata? Fortele insurgente nu sunt compuse din cetatenii afgani, in general, ci de unii dintre cetatenii afgani si de straini. Iar saracia este unul dintre motivele pentru care unii dintre afgani ajung sa fie insurgenti. Un alt motiv este teama. Iar un altul, prea putin important, dar adesea afisat, religia. Afganistanul pare a fi "locul de joaca" al intereselor globale. Pare a fi locul unde interesele unui bloc, ating limitele, temporare si in crestere, ale altor blocuri. Este locul unde se macina bani venind din toate blocurile de interese. Se macina bani si vieti. Si raspunsul la intrebare este unii cheltuie bani ca altii sa nu castige. Cheltuie bani pe plati pentru sinucigasi si luptatori. Cheltuie bani pentru echipamente. Cheltuie bani pentru informatii. Si daca straini vin pe post de mercenari intr-un jihad (razboi sfant, conform Coranului, dus impotriva necredinciosilor), de ce nu ar accepta afganii? Ei care au acces la electricitate doar 15%. Adica 2 din 13 au curent electric. In secolul XXI.

 

Este subsolul afgan bogat in zacaminte? Este tinta acestui razboi zacamantul prea putin exploatat al Afgnistanului? Un articol din New York Times prezinta aceasta situatie. La fel si harta aferenta prezenta si aici. China a preluat in 2007 printr-un proiect de 3 miliarde de dolari a doua mina de cupru ca marime din lume. Valoare estimata 88 miliarde de dolari. Mai mult de dublu PIB-ului tarii. Acesta poate fi un semn pentru directiile de dezvoltare ulterioare ale Afganistanului, dar si un fapt ce vine intareste afirmatia ca aceasta parte a lumii e un teren de joaca al marilor interese globale constientizate sau neconstientizate.

 

Partea II - Armata Romana

 

Cum am mai spus Romania are interese limitate in zona, in general, si in Afganistan, in general. Sunt interese limitate deoarece strategia de aparare, in general, este dependenta de capabilitatea economica si de proiectia acestei capabilitati in afara teritoriului. Firmele romanesti nu au o putere si vizibilitate mare in afara granitelor, majoritatea contactelor comerciale existand pe continent sau cu parteneri traditionali. Si daca nu au putere si vizibilitate, atunci nu au nici interese. Prin comparatie, de exemplu, cu Germania ori Marea Britanie, fara a mai pune la socoteala SUA, care au amprente pe majoritatea, daca nu toate, tarile de pe glob, intr-un fel sau altul. Si atunci, daca interesele unei natiuni intr-o zona de conflict nu sunt puternice, atunci nici responsabilitatea armata nu ar trebui sa fie atat de mare. Dar numarul relativ mare de militari angajati vine sa combata aceasta logica. Suntem (1750) mai multi decat un fost mare imperiu, Spania (1555) si, un pic mai multi decat o putere globala in devenire, Turcia (1740). Suntem a 8a tara contributoare cu trupe din 47 de tari. Dar locul 11 la numar de victime (17), din 28 vine si ne linisteste. Nici responsabilitatea nu e atat de mare. Nu are nimic a face cu faptul ca suntem "romani si ca suntem saraci". Nici cu faptul ca "blindajul e superior altor TAB-uri" din alte armate. Nici cu faptul ca "altii se arunca cu capul inainte". Pur si simplu e responabilitate mai putina.

 

Majoritatea trupelor romanesti sunt dispuse in partea de sud a tarii, in regiunea Zabul. Partea de sud a Afganistanului este, probabil, locul unde se duc cele mai multe lupte si se produc cele mai multe atacuri. Locul unde sunt cele mai multe victime ale Aliantei. Zabul e pe locul 3 in zona de sud si pe 6 in tot Afganistanul ca numar de victime, 92.

 

Combinand cu datele de mai sus, reies o serie de intrebari legitime. De ce am trimis multe trupe relativ cu interesele noastre? De ce am trimis multe trupe intr-o regiune fierbinte? De ce dintr-o regiune fierbinte sunt, comparativ cu alte tari din aceeasi regiune, mai putine victime? De ce avem responsabilitate mica comparativ cu numarul de trupe?

 

 Partea III - Anuntata retragere

 

Presedintele american a anuntat inceperea retragerii trupelor americane din Afganistan. Din nou reies o suma de intrebari. Este coalitia victorioasa? Este Afganistanul un loc mai putin fierbinte ca in 2001? Se va crea un vid de putere pe scena interna, dar si in zona dupa retragerea americana? Dupa atatea lupte, insurgentii supravietuitori nemaifiind prinsi in lupte pe teritoriul Afganistanului se vor linisti sau vor continua in afara granitelor? Va fi retragerea completa?

 

Si in ce priveste armata romana: daca Afganistanul a fost doar o scoala unde militarii au putut invata lucruri despre armatele si executarea operatiunilor moderne, ce se va intampla cu procesul de instruire pe viitor? Vor fi, o parte din, banii alocati misiunii, realocati pentru investitii si instruire?

 

Ultima actualizare în Duminică, 21 Octombrie 2012 12:49